2012. június 30., szombat

KaPoCs


... vagyis Kolozsvár, Pécs, Csernáton.
A csernátoni Haszmann Pál Közművelődési Egyesület, a kolozsvári székhelyű Erdélyi Kézműves Céh, a pécsi Míves Mag Műhely és Határokon Túli Magyarságért Alapítvány népművészeit, kézműveseit és szakembereit szólította meg, hívta össze egy közös tanácskozásra, kapcsolatépítésre.


A június 22-24 közötti programban műhelybeszélgetésre, bemutatkozásra, kiállításra is  sor került  a Skanzen területén, valamint egy szakmai konferencián az „Élő népművészet a Kárpát-medencében”  témakörben vitattuk meg  napjaink népművészetét, kapcsolódási pontjait a hagyományos népi kultúrával.  A különböző helyszínekről érkező mesterek egymástól tanulva megismerve egymást, kaptak képet a mai művészi törekvésekről, az esetleges problémákról és továbblépési lehetőségekről.





A múzeumi környezet a régi hagyományos értékek, technikák visszatanulásának remek helyszíne…




A fiatal generáció interaktív találkozása a múlttal, a kreativitási vágy, az alkotás örömének megélése volt a legfőbb cél azokon a programokon ahol a családokhoz és érdeklődő látogatókhoz szóltunk.



A háromnapos tréningszerű kézműves bemutató, oktatás, játszóház, és táncház inspirálta a résztvevőket a múzeumi anyag elmélyítésére, átláthatóbbá és hozzáférhetőbbé tenni a régmúlt kincseit, - saját készítésű tárgyakkal élővé tenni a népművészetet a mai ember számára, ezzel segítve a hatékonyabb tanulási folyamatot.




Köszönjük a szervezőknek a meghívást, örülünk, hogy részesei lehettünk a közös alkotómunkának!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése