2011. június 24., péntek

Egy hároméves terepmunka utolsó állomásához érkeztünk… A Határokon Túli Magyarságért Alapítvány a közösségi terepmunka módszerével, az erdélyi Csernátonban (Kovászna megye) a helyi lakosság aktív bevonásával gyűjtötte és dokumentálta a kulturális értékeket, ezzel is támogatva a közösségi összetartozást.


 A csernátoni projektben etnográfusként , fotósként,  kézművesként, és az alapítvány önkénteseiként vettünk részt. A három év alatt – 2008 és 2010 között – figyelemmel kísértük a terepmunka alatt a településről és az ott élőkről készült fotóknak, portréknak a sorsát is. Elkészültek a  „kép a képen a képben” fotók kiállítási anyaga, mely koncepció szerint a tér és az idő nem szokványos módon jelenik meg.  Egy-egy térben, azaz képben találkoznak a három egymást követő évben készült fotók.
 A vándorkiállítás első állomásán, a pécsi Széchenyi téren 2010-ben az EKF évében, a látogatókon kívül a járókelők is megismerkedhetnek a fotókkal. A kiállítás célja az volt, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program ideje alatt ismertté váljon egy párhuzamos, de térben távoli, határon túli magyar közösség világa. Pécsi bemutatkozása után a vándorkiállítás további helyszínei  Bóly,  Nagyszeben, és idén  a fotók születésének helye, az erdélyi Csernáton is.



Csenátoni kiállítás 2010 nyara....







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése